Kuolinilmoitus ja suruliputus

Ilmoitus lehdessä

Kuolinilmoituksen julkaiseminen lehdessä on yleinen tapa mutta ei pakollista. Ilmoitukseen sisältyy tavallisesti vainajan nimi, tieto hänen perhesuhteistaan omaisiin (esimerkiksi puolisoni, isämme jne.) ammatti tai arvo, syntymäaika
ja –paikka, kuolinaika ja –paikka. Kuolinpaikaksi riittää paikkakunta. Ilmoitukseen on tapana liittää jokin raamatunlause, virren säkeistö tai muu vainajaan liittyvä sopiva lauselma.

Kuolinilmoitus toimii samalla kutsuna siunaus- ja muistotilaisuuteen, joiden paikat ja ajat on syytä ilmaista riittävän selvästi. Jos hautaus toimitetaan vain läheisten kesken, ilmoitus voidaan julkaista siunauksen jälkeen, jolloin siihen voidaan liittää kiitos osanotosta.

Rukous kirkossa

Kotiseurakunta rukoilee vainajan ja surevien omaisten puolesta viikoittaisessa jumalanpalveluksessa. Se tapahtuu hautajaisten jälkeisenä sunnuntaina tai kun tieto kuolemasta on tullut seurakuntaan. Vanha tapa on, että omaiset osallistuvat tähän jumalanpalvelukseen. Heidän on hyvä varmistaa seurakunnasta oikea ajankohta ja paikka.

Suruliputus

Kuolinpäivänä lippu pidetään puolitangossa koko päivän. Hautauspäivänä lippu on puolitangossa siunaustilaisuuden loppuun. Suruliputusta voidaan kuitenkin jatkaa myös koko päivän joko puoli- tai kokotangossa. Jos hautajaiset sattuvat viralliseksi liputuspäiväksi, lippu nostetaan kokotankoon siunauksen jälkeen.